Toon blijft leider Wereldbeker door knappe 3e plaats in Bern

Toon Aerts stond met de nodige stress aan de start van de Wereldbekermanche in Bern. Hij moest immers zijn witte trui als leider in het klassement verdedigen terwijl zowel Wout van Aert als Mathieu van der Poel startten.

En die start was fenomenaal snel. Toon kon zijn startpositie niet verzilveren, raakte ingesloten en zakte terug naar de 15e positie waardoor hij de aansluiting met de kop meteen kwijt was. De eerste ronde kwam Wout van Aert op kop en hield een verschroeiend tempo aan. Samen met Daan Soete, Mathieu van der Poel en Lars van der Haar reed hij een aardige voorsprong bijeen op een achtervolgende groep van 8 renners, met onder meer Toon.

In de kopgroep moesten eerst van der Haar en daarna Soete de rol lossen. Van der Poel trok door en maakte de beslissende kloof op van Aert. Tot het einde van de wedstrijd zouden ze op plaats 1 en 2 blijven rijden.

De achtervolgers streden dus voor plaats 3. Het was een lastige cross, met weinig stroken waar Toon eventueel het verschil kon maken. Meer dan eens moest hij een tandje bijsteken om een gaatje dicht te rijden of het wiel te houden in die achtervolgende groep. Pas in de 9e (van 11) ronde kreeg Toon een lichte voorsprong door een fout van Michael Vanthourenhout. Zoals wel vaker had Toon in die eindfase van de wedstrijd nog die extra kracht in de benen om dat kleine gat uit te bouwen tot een geruststellende voorsprong voor plaats 3. Het ging vandaag niet vanzelf, maar hij heeft laten zien dat hij een vechter is die blijft knokken en dat levert hem het behoud van die mooie witte trui op!

Thijs moest op de derde startrij plaatsnemen, waardoor hij vanaf het begin in een quasi verloren positie rondreed. Hij startte in zowat 43e positie, kon in de wedstrijd wat plaatsen goedmaken en finishte uiteindelijk op de 30e plaats. Het getuigt van veel doorzettingsvermogen om in dergelijke situaties te blijven koersen en de wedstrijd op een degelijke manier uit te rijden. Chapeau, Thijs!

Uitslag: 1: Mathieu van der Poel, 2: Wout van Aert, 3: Toon Aerts, 33: Thijs Aerts

Tussenstand Wereldbeker: 1:  Toon Aerts, 2: Wout van Aert, 3: Quinten Hermans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *