Met knappe slotronde in Loenhout redt Toon leidersplaats

De cross in Loenhout noemen de broers Aerts hun thuiscross. Met veel bekend volk langs de kant willen ze er graag goed presteren. Voor Toon zou het spannend worden om zijn leidersplaats in het klassement van de DVV Verzekeringen te behouden.

Op de lange startstrook kon Toon als tweede het veld indraaien. Hij had gekozen voor aangepaste banden om snel te kunnen starten en daarom wisselde hij al meteen van fiets. Hij kon daarna zonder problemen zijn plaats in de kopgroep weer innemen. Maar van die kopgroep bleef niet lang sprake. Mathieu van der Poel nam vanaf de eerste meter de koppositie in en reed op kousenvoeten weg van Wout van Aert.

Even werd het gat kleiner toen van der Poel in de tweede ronde een schuiver maakte. Maar hij hervond zijn ritme, nam de 15 bonusseconden in de tussensprint en bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit.

Toon had aangegeven om vooral de Wereldbeker als doel te hebben, maar hij wilde zich in Loenhout niet zomaar naar de slachtbank laten leiden voor de DVV Verzekeringen. Daarom zorgde hij ervoor dat hij de tweede plaats in de tussensprint behaalde, waardoor van der Poel maar 5 seconden terugnam in het klassement. Onderweg namen van Aert en Michael Vanthourenhout vaak de kop in de achtervolgende groep mee over van Toon, maar ze konden de kloof op de leider niet verkleinen.

De kopgroep, waarin ook Tom Meeusen, Tim Merlier en Laurens Sweeck zaten, bleef lange tijd gesloten. Pas in de slotfase vielen Sweeck en Merlier weg en kon Meeusen het tempo niet meer volgen. Aan het begin van de laatste ronde bedroeg de achterstand op van der Poel ruim 50 seconden waardoor Toon zijn leidersplaats virtueel kwijt was. Het signaal voor Toon om een fenomenale eindronde uit zijn benen te stampen. In de slotspurt moest Toon van Aert nog laten voorgaan, maar kon hij zijn koppositie in het klassement behouden met 11 seconden voorsprong op van der Poel.

Thijs wilde graag in de voorste gelederen de eerste ronde rijden en slaagde daar in. Als achtste kon hij het veld indraaien en zich zo in de kijker rijden door plaats te nemen in de achtervolgende groep. Vanaf ronde twee koos hij voor zijn eigen tempo en verloor zo een aantal plaatsen. Maar net als in Zolder kon Thijs zich lange tijd in het wiel van Stybar nestelen en zo op 14e positie blijven rijden. Uiteindelijk finishte hij als 17e en haalde hij zo zijn derde top 20-positie in een week tijd binnen. Thijs is duidelijk aan een sterke periode bezig!

Uitslag: 1. Mathieu van der Poel 2. Wout van Aert 3. Toon Aerts 17. Thijs Aerts

Klassement DVV Verzekeringen: 1. Toon Aerts 2. Mathieu van der Poel – 11″ 3. Michael Vanthourenhout – 2’58”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *